Do rzeczy. Rozpocząłem prace nad pewnym projektem, a ściśle mówiąc nad małą gierką pisaną w c++. I jak zwykle u mnie to bywa, przerost ambicji robi swoje. Po prostu wpadł mi do głowy pomysł, obmyślałem część gierki jak ma wyglądać i już zrobiłem sobie nadzieje hehe
1. Wstyd się przyznać ale jeszcze nie umiem robić projektów
2. Jak zrobić, by np. po wciśnięciu wybranego znaku czy czegoś tam wyświetliła się dana funkcja( to jeszcze umiem), ale tylko jeden raz. Aby później z każdym jej włączeniem wyświetlał się tekst np. "Funkcja nieczynna"
- Jak wykonać takie coś, że gdy jedna funkcja została już użyta (i po jej włączeniu wyświetla się tekst "Funkcja nieczynna"), to wtedy druga rozpoczyna być aktywna.
Jeśli ktoś nie zrozumie mojego tłumaczenia podam przykład. Jak zrobić taką sytuacje: Są dwie osoby. Osoba 1 i osoba 2. Podchodzę do osoby 1 i ona mi mówi np. "przyjdź później", albo jak to wcześniej użyłem "funkcja nieczynna" i mówi jedno i to samo cały czas. Idę do drugiej ona mi mówi np. " Jesteś fajny". Próbuję z nią ponownie porozmawiać i ona mówi podstawowe "funkcja nieczynna". Teraz wracam do osoby jeden i teraz z tą można porozmawiać i ona mi mówi znowu coś wyjątkowego co się ma wyświetlić tylko jeden raz. Pomożecie?
Hehe zrozumieliście?
3. Jak zrobić zapis gry, ale nie tylko kilku zmiennych np. że bohater ma 5 poziom itp. itd. tylko zapisać cały postęp gry. Że te czy te funkcje już zostały wykorzystane i że te czy te stały się dostępne.
PS: Sory że się tak rozpisałem. Mam nadzieję, że jednak ktoś mi poświęci chwilę