"Strażnik obozu" Mój mały projekt

Dyskusja o programowaniu, stronach, komputerach etc

"Strażnik obozu" Mój mały projekt

Postprzez PareX 2 gru 2009, o 21:12

Na wstępie robiąc mały OT chciałem powiedzieć, że się cieszę, iż mój pomysł został wprowadzony w życie forum.

Do rzeczy. Rozpocząłem prace nad pewnym projektem, a ściśle mówiąc nad małą gierką pisaną w c++. I jak zwykle u mnie to bywa, przerost ambicji robi swoje. Po prostu wpadł mi do głowy pomysł, obmyślałem część gierki jak ma wyglądać i już zrobiłem sobie nadzieje hehe :? A moja nie wiedza w dziedzinie c++ wychodzi na jaw. Aktualnie mam wykonany wstęp gierki, kilka pomysłów i dużo problemów i dylematów jak coś wykonać, albo czy tego w ogóle nie dodawać. Kilka problemów które muszę rozwiązać naj sam pierw:

1. Wstyd się przyznać ale jeszcze nie umiem robić projektów :oops: Poszukałem o tym na necie ale jakoś ciężko mi to wychodzi. Pisanie całej gierki w jednym pliku nie byłby za dobrym wyjściem, bo już na samym początku rozwinięcia gry mógłbym się zgubić. Jak w ogóle jak uruchomić takowy projekt? Aktualnie gdy w pierwszym pliku w projekcie wpisałem treść menu głównego programu to po skompilowaniu projektu i uruchomieniu go wyświetlało tylko to co jest na samym końcu czyli "system("pause");". A uruchamiając osobno jedynie plik .cpp to wszystko hula.

2. Jak zrobić, by np. po wciśnięciu wybranego znaku czy czegoś tam wyświetliła się dana funkcja( to jeszcze umiem), ale tylko jeden raz. Aby później z każdym jej włączeniem wyświetlał się tekst np. "Funkcja nieczynna" :)
- Jak wykonać takie coś, że gdy jedna funkcja została już użyta (i po jej włączeniu wyświetla się tekst "Funkcja nieczynna"), to wtedy druga rozpoczyna być aktywna.

Jeśli ktoś nie zrozumie mojego tłumaczenia podam przykład. Jak zrobić taką sytuacje: Są dwie osoby. Osoba 1 i osoba 2. Podchodzę do osoby 1 i ona mi mówi np. "przyjdź później", albo jak to wcześniej użyłem "funkcja nieczynna" i mówi jedno i to samo cały czas. Idę do drugiej ona mi mówi np. " Jesteś fajny". Próbuję z nią ponownie porozmawiać i ona mówi podstawowe "funkcja nieczynna". Teraz wracam do osoby jeden i teraz z tą można porozmawiać i ona mi mówi znowu coś wyjątkowego co się ma wyświetlić tylko jeden raz. Pomożecie?

Hehe zrozumieliście? :lol:

3. Jak zrobić zapis gry, ale nie tylko kilku zmiennych np. że bohater ma 5 poziom itp. itd. tylko zapisać cały postęp gry. Że te czy te funkcje już zostały wykorzystane i że te czy te stały się dostępne.

PS: Sory że się tak rozpisałem. Mam nadzieję, że jednak ktoś mi poświęci chwilę ;)
PareX
Mędrzec
Mędrzec

Re: "Strażnik obozu" Mój mały projekt

Postprzez Maximus 3 gru 2009, o 15:41

1. Może źle zaczynasz. Ja robiłem projekt i mi działało. Pokaż kod.

2. wystarczy dodać boola i masz funkcja 1 i funkcja 2. Początek programu to zmienna funkcja_1 jest true a funkcja_2 false. Warunek włączenia jakiejś funkcji to klawisz i zmienna_x na true. Dajesz na końcu funkcji 1 : funkcja_1=false, funkcja_2=true, a na końcu funkcji 2 : funkcja_2=false, funkcja_1=true. No więc najpierw możesz gadać tylko z 1 osobą, bo zmienna funkcja_1 jest true, potem już z tą osobą nie możesz pogadać, bo się zmieniła na false, ale możesz pogadać z osobą nr 2. Gdy z nią pogadasz to już nie możesz po zmienna funkcja_2 jest false, ale mozesz z 1 bo zmienna funkcja_1 spowrotem jest true. I tak w nieskonczonosc :). Mam nadzieje, że pomogłem. A jak chcesz zrobić losowe gadki tych osób to po prostu funkcja rand().

Dla rozjaśnienia powyższego tłumacznia :

funkcja 1, funkcja 2 - funkcje
funkcja_1, funkcja_2 - zmienne.

3. Tak się nie da, bo musiałbyś zapisać cały kod. Jeśli nie chce ci sie wypisywać wszystkich twoich zmiennych z programu, to stwórz kilku elementową tablicę i zapiszesz tylko jedną tablicę, a wiele zmiennych.

PS : To chyba nie dział na problemy :). Radius - mógłbyś stworzyć nowy dział (oprócz C++, HTML itp.) "Problemy"? Bo te działy to są chyba na gotowe prace :). Jak dobrze mówie to prosiłbym o przeniesienie tematu.
Obrazek
Maximus
Mistrz Smoków
Mistrz Smoków

Postprzez Radius 3 gru 2009, o 16:38

te dzialy sa i do pomocy i do skonczonych, ale jak wroce do domu to sie zobaczy.
Radius
Mistrz Smoków
Mistrz Smoków

Postprzez Maximus 3 gru 2009, o 16:45

Ok.
Obrazek
Maximus
Mistrz Smoków
Mistrz Smoków

Postprzez Łosiu 4 gru 2009, o 21:31

Co do zapisu gry... Zapisz wszystkie zmienne, i na dodatek zapisuj sobie miejsce - np. każdej lokacji dajesz jedną zmienną z tablicy (czyli świat by był siatką) i miejsce zapisujesz jako wartość zmiennej. Chyba, że chcesz co innego zapisać. Później, gdy wczytujesz grę, to ładujesz dane do normalnych zmiennych i już :P Warto zapisy zapisywać w plikach binarnych, nie tekstowych, bo wtedy pierwszy lepszy dzieciak nie zmieni sobie ilości golda ;)
Łosiu
Mędrzec
Mędrzec

Postprzez Maximus 5 gru 2009, o 17:29

Pawello - a to będzie gra tekstowa, 2D czy 3D?
Obrazek
Maximus
Mistrz Smoków
Mistrz Smoków

Postprzez PareX 5 gru 2009, o 19:02

Tekstowa. Na razie nie potrafię czegoś takiego jak stworzyć grę z grafiką :)
PareX
Mędrzec
Mędrzec

Postprzez Łosiu 5 gru 2009, o 21:07

W zasadzie, to nie powinienem tego pisać, ale...
Na początek napiszę, że to co teraz napiszę wcale nie oznacza, że Wasz poziom wiedzy jest wystarczający.

Jeśli znasz się już na C++ w stopniu "wiem co to pętla", to oznacza, że można stosować już proste biblioteki graficzne. Swojego czasu bawiłem się biblioteką Allegro (nie, nie chodzi o serwis aukcyjny). Allegro jest BARDZO prostą biblioteką graficzną - napisać w niej Arcanoida jest zajęciem na 10 minut roboty (zakładając, że nic jeszcze nie umiemy z Allegro). Obsługuje animacje itp. zrobiono w niej nawet IcyTower - chyba każdy to zna. Kilka małych rpg też jest napisanych za pomocą Allegro. Jest to takie proste w obsłudze, że szok... Moim skromnym zdaniem, to w Allegro łatwiej się robi prostą grę, niż w trybie tekstowym...
Dla zainteresowanych: http://kursy.ddt.pl/?TutorialId=7
Najlepszy kurs Allegro, na jednej z najlepszych stronek o programowaniu.
Sama instalacja Allegro jest łatwa - w np. DevCpp jest automatyczny instalator w programie... Prostszego programowania już być chyba nie może.

Ale, mimo tego, co ja tutaj napisałem - nie należy rzucać nauki Cpp i rzucać się na Allegro, zalecał bym raczej naukę Cpp i wykorzystywanie tego na żywo w Allegro - efektowniej i przyjemniej, szczególnie, jeśli nastawiacie się na pisanie gier (a większość zaczynających z programowaniem robi to po to, by gry pisać :) )
I to by było na tyle, jeśli chodzi o programowanie 2D - wbrew pozorom nie jest to czarna magia ;)
Łosiu
Mędrzec
Mędrzec

Postprzez Maximus 6 gru 2009, o 01:52

Ja już ściągnąłem allegro i zaczałem ten kurs, ale tylko, żeby zobaczyć jak to wygląda, nie żeby się uczyć czy robić gierki 2D, bo stwierdziłem, że umiem wiele rzeczy, znalezionych na necie związanych z C++, ale nie umiem najprostszego (aż wstyd pisać) funkcji ;/. Tak jakoś sie uczyłem, że je ominołem xD. Właśnie Łosiu, wejdź na gg jak będziesz mógł, bo mam ważną sprawę :(.
Obrazek
Maximus
Mistrz Smoków
Mistrz Smoków

Postprzez PareX 6 gru 2009, o 20:20

Może opatrzę ten kurs. Zobaczę co tam jest. Jak na razie nie mam czasu. 2 dni chyba już nie pracowałem nad mini gierką. Po za tym podczas kompilacji wyskakuje jakiś błąd, nie wiem dlaczego. Aktualnie mam tyle czasu zapchanego, że hoho. W tejchwili piszę artykuł do gazety.
PareX
Mędrzec
Mędrzec

Postprzez Radius 6 gru 2009, o 20:58

jaki blad?
Radius
Mistrz Smoków
Mistrz Smoków

Postprzez Łosiu 6 gru 2009, o 22:31

pawello3103 napisał(a):Może opatrzę ten kurs. Zobaczę co tam jest. Jak na razie nie mam czasu. 2 dni chyba już nie pracowałem nad mini gierką. Po za tym podczas kompilacji wyskakuje jakiś błąd, nie wiem dlaczego. Aktualnie mam tyle czasu zapchanego, że hoho. W tejchwili piszę artykuł do gazety.

Podaj treść komunikatu, w jakim miejscu go zaznacza i z jakiego kompilatora korzystasz (jak podasz IDE, to mi wystarczy)

PS. IDE czyli środowisko programistyczne, np DevCpp lub Visual Studio :)
Łosiu
Mędrzec
Mędrzec

Postprzez PareX 8 gru 2009, o 18:10

Dev-Cpp błędu nie zaznacza, jest za to :

Obrazek
PareX
Mędrzec
Mędrzec

Postprzez Radius 8 gru 2009, o 18:18

Wygląda że 2 razy zdefiniowałeś funkcję stat().
Radius
Mistrz Smoków
Mistrz Smoków

Postprzez PareX 8 gru 2009, o 18:39

:roll: W pliku fun_stat.cpp jest całe ciało funkcji stat i tylko tam.
PareX
Mędrzec
Mędrzec

Postprzez Radius 8 gru 2009, o 19:38

A deklarowałeś ją w pliku nagłówkowym? może niechcący tam wpisałeś {}? Najlepiej dołącz ten plik.
Radius
Mistrz Smoków
Mistrz Smoków

Postprzez PareX 8 gru 2009, o 19:53

Tak deklarowałem ją #include "fun_stat.cpp" To nie jest jeden plik. To kilka plików połączonych ze sobą razem. Jak jutro po szkole znajdę czas, to pogrzebie i poszukam błędu. Apropo, jeżeli pojawiła się opcja allegro to zastanawiam się czy nie wyjdę lepiej na tym jak właśnie za pomocą tej biblioteki to wykonam. Co jak co zawsze lepiej, jak czarne tło i biały tekst i tyle. Dziś oblukam i zobaczę jakie to ma możliwości.
PareX
Mędrzec
Mędrzec

Postprzez Radius 8 gru 2009, o 21:18

pawello3103 napisał(a):#include "fun_stat.cpp"

I tu masz błąd. Plik cpp sam się dołącza, ale musisz zrobić plik fun_stat.h w którym jest np
Kod: Zaznacz cały
#ifndef FUN_STAT_H
#define FUN_STAT_H
void fun_stat();
#endif

i potem w głównym pliku dajesz #include "fun_stat.h".
Radius
Mistrz Smoków
Mistrz Smoków

Postprzez PareX 10 gru 2009, o 17:53

Wcześniej dołączałem takim sposobem i wszystko hulało, nie wiem czemu teraz tak nagla błąd wywaliło. A poza tym przecież nawet w kursie pisało że się oddaje pliki .cpp
PareX
Mędrzec
Mędrzec

Postprzez Radius 10 gru 2009, o 22:25

W jakim kursie? Błąd występuje, ponieważ (powiedzmy) kompilator kompiluje main.cpp, w którym jest zapis #include "fun_stat.cpp", a więc zanim cokolwiek zrobi, "wkleja" zawartość fun_stat.cpp do pliku main. Kompiluje, i zapisuje sobie, że istnieje fukcja fun_stat(). Potem idzie i kompiluje sam plik fun_stat.cpp, a tu druga funkcja który nazywa się fun_stat()! Ergo wywala błąd. Zrób tak jak mówiłem, i zobacz czy działa.
Radius
Mistrz Smoków
Mistrz Smoków

Postprzez PareX 10 gru 2009, o 22:40

Pojąłem, odpaliło, dzięki! Gdyby można było to bym ci dorzucił jakiegoś punkta coś w stylu "Pomógł" :) Jeszcze raz dzięki. Może jutro w końcu coś zacznę bardziej rozbudowywać gierkę, jeśli znajdę czas bo jutro większość dnia nie ma mnie w domu. Aktualnie podjąłem decyzję, że na razie, a przynajmniej do pierwszej wersji gry ( bo kto wie, może w celu dalszego szkolenia w programowaniu, wydam i drugą wersję gry, jeżeli oczywiście pierwszą wydam) będzie ona w formie tekstowej, bez grafiki i żadnych innych dodatków. Hehe, chcecie screeny z gry? :lol:
PareX
Mędrzec
Mędrzec

Postprzez Radius 10 gru 2009, o 22:50

Pomógł zawsze można dodać, ale na razie chyba jakoś poradzę sobie z niewyrażalną żądza posiadania napisu pomógł 1 raz przy moim avatarze, i skoncentruję się na poprawianiu błędów w prologu :P
Radius
Mistrz Smoków
Mistrz Smoków

Postprzez PareX 11 gru 2009, o 12:49

Dobrze, ruszam dalej. Zaczynam budować fabułę gry i funkcjonalność gry. Między czasie jeszcze muszę zrobić to wczytywanie i zapis gry. Będę też musiał obmyśleć system walk ;) Tworzyć możliwość graczowi podejmowania decyzji w czasie walki np. szybki atak, obrona itp., czy zrobić aby walka przebiegała automatycznie. Ale to na razie robione nie będzie, więc mam czas do namysłu.
PareX
Mędrzec
Mędrzec

Postprzez Maximus 11 gru 2009, o 14:43

Heh, lepiej walka turowa z wyborem. Ja sam chciałem kiedyś robić takie RPG, ale za bardzo czasu nie mam. Póki co dokończe ten projekt co go teraz robie, a później może będe ci mógł pomóc (questy, dialogi itp. :))
Obrazek
Maximus
Mistrz Smoków
Mistrz Smoków

Postprzez PareX 11 gru 2009, o 19:16

Powiem, że tworzenie czegoś więcej niż kilku plikowego czy nawet jedno plikowego programiku to nie to samo. Przynajmniej dla mnie :D Praktycznie za dołączeniem jakiegoś nowego pliku, funkcji itp. wyskakują zawsze jakieś błędy. Do doskonałości w C++ mi wiele brakuje ;)
PareX
Mędrzec
Mędrzec

Postprzez Maximus 13 gru 2009, o 13:44

Nie tylko tobie xD. Zresztą nie ma osoby co by wszystko umiała, ale robienie gierki jest dość praco(i nerwo)chłonne.
Obrazek
Maximus
Mistrz Smoków
Mistrz Smoków

Postprzez PareX 13 gru 2009, o 15:34

Heh, to przynajmniej małe pocieszenie ;) Najgorsze jest to, że nie mam czasu siąść i chwile robić, tylko siądę na parenaście minut i już trzeba się uczyć ( znaczy się przygotowywać pomoce naukowe :lol: ), albo gdzieś iść, czy coś takiego. A później jak ponownie siadam, to muszę ponownie przeglądać kod i głowić się nad problemem.
PareX
Mędrzec
Mędrzec

Postprzez Maximus 13 gru 2009, o 16:18

Znam ten ból :). Dobra, póki co to kończymy tę rozmowę, bo sie spam robi.
Obrazek
Maximus
Mistrz Smoków
Mistrz Smoków

Postprzez Diwajn 23 gru 2009, o 15:59

Pamiętam na starym forum Xardas robił grę i jakiś program bynajmniej jakiś użytkownik tak napisał to brzmiało jakoś tak " dajcie mu spokój pewnie teraz siedzi w swojej wieży i pracuje nad grą i programem " pamiętam chyba łoś to komentował . jeżeli był to co z nim dalej jest ? :?:
43% ludzi uważa że najważniejsza jest grafika jeśli lubisz cycuszki wklej to do podpisu
Diwajn
Strażnik

Postprzez Maximus 23 gru 2009, o 17:40

Tamten program się nazywał Magia i Walka i miał być wspomagaczem do forumówki, jednak wyszedł projekt offline, choć grało się dość fajnie :P. Póki co chyba nie ma do niego linku, spytam Xardasa, może go jeszcze ma na kompie.
Obrazek
Maximus
Mistrz Smoków
Mistrz Smoków

Postprzez Diwajn 29 gru 2009, o 21:34

ok to dzięki za odp jak go ma to niech da link :)
43% ludzi uważa że najważniejsza jest grafika jeśli lubisz cycuszki wklej to do podpisu
Diwajn
Strażnik

Powrót do Informatyka